Osnove Budističke meditacije - radionica

Jednodnevno povlačenje (retreat) u našem Centru za meditaciju Bijela Tara na Žumberku

 

PROGRAM

Priprema
Prije dolaska potrebno je pripremiti se na tišinu – nema razgovora, te predaju mobitela do kraja programa. Potrebno je donijeti bilježnicu za pisanje i olovku. Osim ručka nije predviđena druga hrana, te se preporuča da doručkujete prije dolaska ili da uzmete sendvič sa sobom.

Odjeća
Jedan dio meditacija odvija se u prirodi. Obucite se udobno za sjedenje na podu. Prostirke i jastučići su osigurani. Preporuča se repelent za komarce, krema za sunce, bočica za vodu. Meditacijski centar nalazi se na vrhu Žumberka, na 750 m nadmorske visine. Moguće su nagle promjene vremena ili hladnije vrijeme nego u nizini. Karta se nalazi u rubrici “Kontakt”

Prijevoz
Može se doći u vlastitim automobilom. Također je moguć javni prijevoz autobusom do Gornje Vasi iz Samobora ili do Petričkog sela iz Jastrebarskog. U prijavi napišite kako mislite doći, pa ćemo za oni koji ne mogu doći vlastitim automobilom organizirati prijevoz iz zapadnog dijela Zagreba ispred King Crossa.
Cesta je vijugava, tako da se pripreme oni koji pate od mučnine u vožnji. Centar za meditaciju nalazi se u selu Grič, oko 48 km udaljenosti od Zagreba, na samom vrhu Žumberka.

 

RASPORED AKTIVNOSTI

9-10h dolazak, upoznavanje, kava, čaj…
10h. Predavanje – Što je budistička meditacija – Shamata i Vipashyana
Osnove sjedenja – 7 pozicija Bude Vairochane
Osnove pažnje
Prepreke u praksi i savladavanje
11h. Shamata meditacija – praksa
13-14h. Ručak
14h. Tonglen praksa za razvoj srca i smanjenje ega – uzimanje i davanje
15h. Shamata – 2 dio
16h. Meditacija u pokretu
Introspektivna šetnja uz tišinu do Sarahinog vidikovca, meditacija.
17h. Slobodne aktivnosti

 

DATUMI ODRŽAVANJA MEDITACIJSKIH RADIONICA
SRPANJ, KOLOVOZ 2019

 5.7. petak                3.8. subota
13.7. subota          10.8. subota

20.7 subota          
27.7.subota           24.8. subota


JELOVNIK

Predjelo:  Milarepina juha od kopriva s krumpirom
Glavno jelo: Lazanje od povrća i leće, salata
Desert:  Voćni kolač

Piće: Izvorska voda, sok od bazge, kava, čaj

 

Jelovnik je vegetarijanski, te može varirati u skladu s dostupnošću lokalnih namirnica. U selu možete kupiti ekološke domaće proizvode, jaja, sir, vrhnje i povrće. Ukoliko ste vegan napomenite to kod prijave.

PRIJAVA 

Prijavite se s imenom i brojem mobitela na info@budizam.org, te napomenite za koji datum se prijavljujete.
 

Što je “Funkcionalni govor?”
Na meditacijskim povlačenjima često se koristi ovaj naziv u periodima obavezne tišine. To znači nužan razgovor usmjeren na rješenje nekog akutnog problema: Npr. “Gdje je toalet?”  Inače se ostaje u tišini.

 

Cijena radionice je 500 kn. Sav prihod je namijenjen uređenju Centra za meditaciju. Riječ je o starom imanju kojem je potrebna ozbiljna adaptacija.

 

CENTAR ZA MEDITACIJU BIJELA TARA

Nakon mnogo godina traženja adekvatnog mjesta za meditaciju napokon smo u proljeće 2019. godine kupili jedno staro imanje od tri objekta u selu Grič na samom vrhu Žumberka. Mjesto za meditaciju mora imati posebnu energiju kao i geografski položaj koji podržavaju i štite duhovni rast i razvoj. To je ono što uistinu osjećamo na ovom mjestu. U selu živi nekoliko starijih osoba koje se vesele da je došao netko mlađi, a mi nastojimo biti od pomoći svima u selu kao i putnicima namjernicima. Kupnja je realizirana 100 % od donacija naših članova i smipatizera. S obzirom da ima još puno posla oko uređenja, dobrodošla je svaka pomoć u obliku rada, doniranja stvari ili financija. Obratite nam se na info@budizam.org za eventualna dodatna pitanja i volontiranje.

 

DATUMI ODRŽAVANJA MEDITACIJSKIH RADIONICA

SRPANJ, KOLOVOZ 2019

 

5.7. petak                 3.8. subota
13.7. subota          10.8. subota
20.7 subota          
27.7.subota           24.8. subota