O nama

Naša osnovna misija je razvoj ljubavi, suosjećanja i mudrosti, prvenstveno kroz meditaciju, a onda postepeno i filozofiju. Smatramo da meditacija treba biti dostupna svima, a posebno početnicima. Pritom je poduka religijski neutralna, bazirana na tradicionalnim vježbama kontrole daha, vizualizacijama i vježbama pažnje. Budistička filozofija se prvenstveno bavi fenomenom našeg uma, naše svijesti. Učenici postepeno sve bolje upoznaju svoj um, uče njime upravljati, smiriti ga i proširiti iz njegovih uobičajenih kalupa. Fleksibilnost uma je i u klasičnoj psihologiji osnova psihičkog zdravlja. Što smo krući u stavovima i mišljenjima više patimo. Osnova budističke filozofije kaže da sva bića pate zbog neznanja, a ne zbog grijeha. I greške su posljedica neznanja. Ovladavanje našim konfliktnim emocijama putem meditacije najvažniji je način da prestanemo raditi greške koje konstantno stvaraju novu patnju.

Kod nas su svi dobrodošli, bez obzira kojem smjeru budizma pripadate, ako ste totalni početnik, ili jednostavno tražite dobru ekipu uz koju možete naučiti nešto novo.

 

Rime pristup

Iako Budističko društvo Mahamudra pripada primarno Kagyu liniji tibetanskog budizma, pobornici smo Rime pokreta koji su u 19. stoljeću osnovali veliki učitelji Jamyang Khyentse Wangpo i Jamgon Kongtrul. Ri-me znači ne-jednostran. To je pokret koji vrednuje različite škole, smjerove i učenja u budizmu, kroz vrednovanje njihovih različitih stilova i načina poučavanja. U Rime pokretu smatra se da jedan način predaje znanja nije najbolji za razne vrste učenika i njihovih karaktera. Kad učenici čuju učenje i iz drugih izvora, mogu naći za sebe način koji im je razumljiviji i pitkiji. U srži Rime pokreta nije raditi sintezu različitih škola i smjerova, već dozvoliti da postoje razlike, kroz nesektarijanski pristup uzajamnog poštovanja.

Budin rođendan na Žumberku uz vegetarijanski piknik i meditacije 2018.g.

Ove godine odlučili smo proslaviti Budin rođendan u malo intimnijoj atmosferi. Meditirali smo uz zvukove ptica i šum vjetra. Neki su zaključili da zvukovi ometaju meditaciju, a nekima je bolje odgovaralo nego kad se meditira u zatvorenom prostoru. Upoznali smo i lokalne stanovnike, a jednoj bakici je naš Boris pomogao nositi vodu na polje. Jedno od tradicionalnih jela koja se jedu na Budin rođendan je riža na milijeku, na sjećanje na dan kad je Buda izašao iz asketske faze i primio navodno zdjelicu riže na mlijeku od seoske djevojke.  Buda je tada počeo podučavati “srednji put” bez ekstrema, jer je zaključio da ako umre od gladi neće doći do prosvjetljenja.

Vesak, proslava Budinog rođendana 2017.g.

Svake godine, na puni Mjesec u Svibnju, slavi se Budin rođendan. Ove godine smo zajednički organizirali proslavu u Aikido društvu Zagreb. Prigodno je naš prijatelj Đorđe Cvijić, majstor Čaja i  budista iz Teravada linije, održao ceremoniju čaja. Uz kolače, voće, knjige i druženje, baš smo uživali!